Saturday, September 11, 2010

Jornada de Portes Obertes al PRBB - Us esperem el 2 d'octubre!


Jornada de portes obertes al PRBB “Diversitat genètica: iguals i diferents”
2 d'octubre de 2010

Com cada any, el primer dissabte d'octubre, el PRBB obre les seves portes al públic i organitza diverses i interessants activitats relacionades amb la ciència i la biomedicina. Uns 150 voluntaris, entre investigadors i personal de gestió hi dediquen el dia. L'objectiu és establir un contacte directe entre científics i ciutadans. El públic pot accedir a una gran instal•lació de la ciutat i parlar directament amb els experts de tot allò que l'interessa. D'altra banda el científic es posa a prova explicant conceptes complexos amb un llenguatge entenedor i mostrant quina és la seva feina, perquè serveix, quins equips necessita per dur-la a terme, etc.

Les jornades tenen sempre un eix central. Així, l'edició de 2009 va estar dedicada a la figura de Charles Darwin, aprofitant que se celebrava el 150 aniversari de la teoria de l'evolució. Va tenir molt bona acollida doncs van participar unes 3500 persones.

Aquest any la celebració de l'Any Internacional de la Biodiversitat i l'Any Internacional de l'Apropament de les Cultures, ens permet parlar de diversitat genètica i com som d'iguals i alhora com som de diferents els humans.

Es podrà participar en exposicions multimèdia interactives realitzades en col•laboració amb el centre HANGAR, centre per a la producció i investigació artística de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC). En aquest sentit s'ha fet un treball conjunt d'investigadors i artistes, per tal d'obtenir productes multimèdia avançats molt atractius pel públic i elaborats amb criteris didàctics i divulgatius. La "captura" de rostres utilitzant la tècnica dels microarrays, un joc de diversitat amb realitat augmentada i una composició musical utilitzant la diversitat de presències, son les propostes que es presenten.

A la plaça Charles Darwin, just davant de l'edifici del PRBB hi haurà tallers i experiments per a tots els públics i sobre tot per a nens i nenes. També es realitzaran visites guiades a l'edifici i als laboratoris.

Hi haurà també un espai de llibre infantil, el racó del lector, amb interpretacions de conta-contes, a càrrec de la Companyia de teatre PeRaBaBaus. Disposarem d'una sala per a visualitzar vídeos científics i a la tarda es farà un cafè científic al voltant de la medicina personalitzada.

Es lliurarà també el II Premi El•lipse de divulgació científica, i hi hauran actuacions de la coral del PRBB.

Tot això en un ambient festiu, i amb una batucada final a càrrec del grup The Band Sambant.

RESUM

Tema: Jornada de Portes Obertes del PRBB.
Diversitat genètica: iguals i diferents
Data: Dissabte 2 d'octubre de 2010
Inici: 10h
Final: 20h
Preu: Gratuït
Lloc: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)
Adreça: Plaça Charles Darwin / Doctor Aiguader 88, 08003 Barcelona
Web: www.prbb.org/openday
Email: comunicacio@prbb.org
Tel: 93 316 0000
Càtering: Servei de bar i entrepans

PROGRAMA
10.00 -18.00 h
Tallers i experiments
Amb senzills experiments et divertiràs fent ciència!
Fes polseres amb codis genètics. Troba el missatge que s'amaga en una seqüència d'ADN. Aprèn com funciona l'herència genètica. Fabrica ADN amb "xuxes". Enduu-te a casa l'ADN del kiwi. Observa pel microscopi...

Visites guiades als laboratoris
Coneixes per dins l'edifici del PRBB?
Has vist mai una proteïna o la seqüència d'un gen? Segueix-nos a través dels passadissos i laboratoris , de la mà dels investigadors del PRBB que et mostraran i t'explicaran quina és la seva feina.
Cal inscriure's el mateix dia. Els grups s'organitzaran per ordre d'arribada.

Exposició multimèdia interactiva (HANGAR)

Realitat augmentada.
Crea la teva pròpia "criatura" i acompanya-la en les seves emocionants aventures. La diversitat genètica serà l'eix del joc i entendràs quin paper tenen les diferències genètiques en la supervivència de les espècies.

Microarrays de rostres diferents.
Cada cara és diferent. Això és pot representar utilitzant la tecnologia dels microarrays i comprovar quines són aquestes diferències.

Instal•lació sonora amb càmera visió.
"Som iguals, som diferents". Aquesta frase, gravada en 30 idiomes diferents i 30 veus diferents es converteix en música i el moviment de les persones a la Plaça Darwin intervé en la simfonia. Pots formar part de l'orquestra!

Video Room
La diversitat genètica en imatges!
Relaxa't i gaudeix de documentals per a totes les edats, triats pels joves científics del PRBB.

Racó del lector i conte contes
Ciència per llegir, diversitat per escoltar.
Gaudeix d'un espai de lectura amb llibres de ciència per a totes les edats, cedits per la Biblioteca Sagrada Família. De tant en tant hi ha algú que fa de conta-contes, o uns actors interrompen la lectura per fer-nos gaudir d'alguna activitat teatral. I és que al PRBB comptem amb el grup de teatre PeRaBaBaus ..

17.00 h
II Premi El•lipse de divulgació científica

El tema d'enguany ha estat la diversitat genètica humana: obra escrita i obra gràfica. Es farà el lliurament de premis d'aquesta segona edició.

18.00 h
Cafè científic

Diversitat genètica i medicina personalitzada.
La genètica té totes les respostes? Fins a on la genètica millorarà la nostra salut? Podem preveure-ho tot? Parlarem de tot això prenent un cafè amb pastes.

Durant tot el dia hi haurà servei de bar.

No comments: